×

Nieuwsgierigheid 2016

Oktober 2016. Kunst en wetenschap.

Dit eeuwenlange huwelijk – met z’n ups en z’n downs –  krijgt die maand een nieuwe invulling.

24 kunstenaars vertellen in keramische beelden het verhaal over de bindende factor ‘Nieuwsgierigheid’. Plaats van handeling: de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum Utrecht. De tuinkassen met z’n waterpartijen vormen een bijzonder decor voor deze expositie, die meteen een cadeau is aan de lustrum vierende universiteit.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door werk en werkwijze van wetenschappers. Een aantal heeft met hen samengewerkt. De keramisten hebben daarbij scherpgesteld op de vier strategische thema’s van de Universiteit Utrecht. Dat zijn: sustainability, dynamics of youth, institutions en lifesciences.

Ook hebben de kunstenaars gekeken naar duurzaamheid en de kwetsbare aarde, de ontwikkeling van jeugdigen en hun brein, de inrichting van een open samenleving en gezondheid en genezing.

Bezoekers van de botanisch tuin kunnen genieten van zeer uiteenlopend werk. Van bouwstenen met portretten voor het huis van de wetenschap tot in klei gegoten hersengolven. Van een instortend en zich opnieuw vormend jongensbeeld tot in potten meegebakken huis-, tuin- en keuken- materiaal. Van enkel met tastzin gemaakte potten tot een kijkje in de wereld van cellen en moleculen. Bij alle kunstenaars vormt het experiment een belangrijke drijfveer.

Het toonaangevende Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) is enthousiast over aanpak en expositie. Als stimulans kent het een prijs toe aan het concept met de meest vernieuwende potentie.

Cadeau aan de universiteit t.g.v. het 350-jarig bestaan
kunstenaars werken met de 4 thema’s van de universiteit; kunst en wetenschap.

Deelnemers:

Janneke Kornet
Dorothé Arts
Eline Janssens
Desiré Haverkamp
Lisanne van Zanten
Renee Boute
Nelly van der Knaap
Paula Groote Versteegen
teja van hoften
Ellis Veth
Laura van den Bosch
Hester de Wolff
Mireille C. Kok
Helmie Brugman
Anita Manshanden
Maroesjka Verhagen
Dineke van Doorn
Isabel Ferrand
Nora Baetens
Marianne van den Breeden
Judith Reedijk
Belinda van Buiten
Frank van Os
Loes Wolf